pomozcie
Ola: a/b=2/3
{2a=2b=40 to wszysto powinno byc w jednej klamerce(uklad równan)
10 maj 17:53
Ola: { a/b=2/3
2a+2b=40
10 maj 17:56
Grześ: zapewne jest:
2a+2b=40, stąd: a=20−b
Postawiasz:
Na krzyż wymnażasz:
60−3b=2b
5b=60
b=12
a=20−12=8
10 maj 17:57
K+K: 2a+2b=40
10 maj 17:58
roman: tak raczej chodzi o dodawanie zapewne Ola się pomyliła bo na bank użyła tego klawiszy na
którym jest :
+ i = [ nad enterem ]
10 maj 18:03
K+K: czyli poprawne jest rozwiązanie Grzesia
10 maj 18:05
10 maj 18:06
Ola: a/b=2/3
2a+2b+40
wylicz( te dwa rownania powinny byc w jednej klamerce)
10 maj 18:06
Ola: mozna jakos wrzucic plik ze zdjeciem?
10 maj 18:09
10 maj 18:10
K+K: roman chodzi ci o te zadnie z pierścieniami
10 maj 18:12
roman: tak tak
10 maj 18:13
10 maj 18:15
roman: no to już Grześ rozwiązalł patz do góry
10 maj 18:17
roman: 2a + 2b = 40
| a | | 2 | |
|
| = |
| i to spinasz klamra ...
|
| b | | 3 | |
pierwsza linike / wers dzielisz obustronnie przez dwa bedzie to taak wygladalło
2a+2b=40 / :2
a + b = 20 i teraz z tego musisz wyznaczy jedna nie wiadoma czyli a zostawiasz na lewej
stronie a reszte przenosisz na druga strone { jak przenosisz na druga strone to zmieniasz
znak }
i mamy
a=20−b i to tam gdzie masz a podstawiasz
10 maj 18:22
roman: spinasz klamra te dwa pierwsze wersy
10 maj 18:22
K+K: wiec Roman tłumaczę

patrząc na Twój rysunek
P
wo − pole opisanego okręgu
P
mo − pole wpisanego okręgu
promień okręgu opisanego na sześciokącie = r i zarazem jest to bok sześciokąta natomiast
| r√3 | |
promień okręgu wpisanego w sześciokąt jest równa |
| bo sześciokąt jest złożony z 6 |
| 2 | |
trójkątów równobocznych i promień okręgu wpisanego jest wysokością jednego z nich.
P
wo −P
mo= pole pierścienia rozumiesz
10 maj 18:25
Ola: nie
10 maj 18:26
Ola: :(
10 maj 18:27
roman: pole większego − pole mniejszego = pole pierścienia to już wiem zreszta ICSP już mi to napisał
promienie tez sam znalazłem tylko mi chodzi o to że mając dane :
| a√3 | |
r mniejszego okręgu = to jest ta h Δ rónobocz. = |
|
|
| 2 | |
a r wiekszego okregu tego opisanego na tym szesciokącie to bok trójkata rów. = a
no i nie wiem jak to podstawic do tego wzoru na pole szesciokata for. aby wyliczyc te pole
....
ICSP wspomniał coś o równaniu ale nie wiem jak to zrobic moze jest to banalne ale ja tego nie
rozumiem
10 maj 18:30
10 maj 18:31
K+K: no jesteś
10 maj 18:31
10 maj 18:32
K+K: najpierw oblicz bok

p
wo=πr
2
p
mo=π*U{r
√3{2}
i podstawiasz do różnicy pól okręgów
10 maj 18:33
Ola: a zad 1?
10 maj 18:35
Ola: dzieki juz łapie
10 maj 18:36
K+K: kochana ono jest bardzo proste czego jeszcze nie rozumiesz w powyższych tłumaczeniach
10 maj 18:36
gh:

δghhfgπδδδδδδ hgf ≥≥≥54 ⊂hg
3 sty 03:37