fizyka wykaż, że
fiuzz: Witam mam problem z Fizyką, mam wykazać, że:
10 maj 17:23
Jack:
jakis opis tego wzoru?
10 maj 17:47
Nie jestem mądry: N to pewnie jest siła nacisku a to coś w liczniku to chyba współczynnik tarcia
10 maj 18:01
wolfy: Myśle, że chodzi o coś innego:
N − liczba czasteczek(gazu),
Na − liczba Avogarda 6*1023 (czasteczek)
ϱ − gestosc
μ − przenikalnosc magnetyczna (?)
v − objetosc/predkosc
10 maj 18:08
fiuzz: ϱ− gęstość
V − objętość
Na − liczba avangado
μ − nie wiem
N liczba cząsteczek
N*m=n*μ (m − masa) (n=NNA)
10 maj 18:09
fiuzz: dział termodynamika..
10 maj 18:10
fiuzz: wolfy dobrze kminisz/..
10 maj 18:10
wolfy: | | m | |
Zauważ że mozna podzielic przez Na oraz ϱ= |
| |
| | V | |
10 maj 18:11
fiuzz: wiem probuje cos wymyslec ale nic mi nie wychodzi...
doszedłem, że
10 maj 18:14
10 maj 18:14
fiuzz: a raczej tam sie V skraca i jest M*NA /μ
10 maj 18:14
wolfy: gdzie μ to masa molowa gazu

(czasem jest oznaczona jako "M")
10 maj 18:15
fiuzz: ja juz ine wiem jak to zrobić mogłbyś od poczatku do końca?

męcze sie 40min z tym..
10 maj 18:16
10 maj 18:17
wolfy: nie wiem czy to jest poprawnie ale ja bym tak zrobil na czwartkowej maturze ^^
10 maj 18:18
fiuzz: | | M | |
raczej poprawnie bo jest wzór M=n*μ który daje |
| =n czyli n=n z Twojego zapisu wynika, |
| | μ | |
(M− masa gazu jako całości ) czyli raczej sie zgadza
wielkie dzieki, tez pisze w czwartek fize rozsz.

myslisz ze bedzie trudna?
10 maj 18:23
wolfy: Mam nadzieje ze rozszezona bedzie latwiejsza od podstawy

Boje sie o swoj wynik na probnej cienko poszlo
10 maj 18:25
wolfy: Jestem przekonany ze bedzie na rozszerzeniu fizyka jadrowa, promieniowanie. Oby dali cos z bryl
obrotowych to wmiare latwe
10 maj 18:28
fiuzz: ja bym chcial cos z elektroniki
10 maj 18:31
wolfy: Oblicz, w jakiej odległosci od punktowego ładunku elektrycznego o wartosci
| | N | |
6,2*10(−13) C natezenie pola elektrycznego wynosi 2,1 *10(−2) |
| |
| | C | |
. Przyjmij, ze ładunek
znajduje sie w nafcie, której wzgledna przenikalnosc elektryczna wynosi 2.
Dochodze do momentu że
E mamy dane lecz skad wziasc q(przypuszczalnie jest to ladunek w miejscu gdzie E ma wyniesc
tyle ile w zadaniu)
czy q bedzie ładunkiem elementarnym
10 maj 18:37
wolfy: (−13) i (−2) powinno byc w indeksie gornym nie zauawzylem przy wysylaniu
10 maj 18:39
fiuzz: musisz jeszcze gdzies uwzględnić ten episolonr równy dla nafty 2
10 maj 18:47
wolfy: no doszedlem do tego powinno byc:
lecz wychodzi mi wynik 0,018 a powinno byc 0,36...
10 maj 18:51
fiuzz: mi wyszło 0.34*10−11
10 maj 18:56
wolfy: moze napisze sposob rozwiazywania, a ktos dopatrzy sie bledu
dalej juz jest napisane...
(Q i E sa dane w zadaniu oraz ε
0 to przenikalnosc elektryczna w prozni

)
10 maj 18:57
fiuzz: wzór masz dobrze , sam tak bym zrobił..F=E*q i F=k*q1qr2
porównuję i wychodzi r=√q8πE
10 maj 18:58
wolfy: no znalazlem jeden blad lecz dalej mam problem ^^
10 maj 19:00
fiuzz: jak rozpisujesz K (stała boltzmana) to chyba zamiast przenikalonosc próżni wstawiasz
przenikalnosc nafty..
z mojego wzoru wynika:
| | 6,2*10−13 | |
r=√ |
|
|
| | 8*3.14*2,1*10−2 | |
| | 6,2*10−13 | |
r=√ |
|
|
| | 52,752*10−2 | |
r=
√0,1175 *10−11
r= 0.342 *10
−9
nie wiem czy dobre dzialania na potęgach..
10 maj 19:03
wolfy: nie mozesz tak z pierwiastkiem zrobic
10 maj 19:11
wolfy: mozna cos takiego zrobic
r=0,343 *10−6*√10
10 maj 19:12
fiuzz: a samo rozwiązanie jako takie?
10 maj 19:13
wolfy: odp : 0,36m
10 maj 19:13
fiuzz: czyli źle... ;{
10 maj 19:13