| 3 | ||
a) sinα = | ||
| 5 |
| −4 | ||
b) cosα = | ||
| 5 |
| 1 | ||
c) tgα = | ||
| 2 |
| 5 | ||
a) sinα = | i tgα < 0 | |
| 6 |
| −2 | ||
b) cosα = | i ctgα > 0 | |
| 7 |
| 7 | ||
c) tgα = | i sinα < 0 | |
| 3 |
To masz ogólne wzory na sin, cos, tg, ctg, czyli:
https://matematykaszkolna.pl/strona/417.html
Tam masz wszystkie zależności, teraz pokaże Ci jeden przykład:
| 3 | ||
a) sinα = | ||
| 5 |
| y | 3 | ||
= | , czyli przyjmuje sobie przykładową parę, która spełnia założenia, czyli: | ||
| r | 5 |
Widzisz te kąty
miałeś dwa przecięcia, czyli dwa katy spełniają te warunki podpunktu
Z tą wiedzą spróbuj rozwiązać inny podpunkt. Korzystaj ze wskazówek