pomożecie z chemii?
Antoszkie: mam wyjaśnić wpływ alkoholu na tworzenie barwnych kompleksów z jodem.
w doświadczeniu powstał pierścień, i wiem tyle ze niezhydrolizowana skrobia w roztw alk.
mętnieje i "wypada z roztworu". wie ktoś czemu?
10 maj 16:02
Mateusz: Reakcja z jodem pozwala na odróżnienie polisacharydów od innych cukrowców, ponieważ
kompleksy z jodem mogą tworzyć tylko cząsteczki o uporządkowanej strukturze i odpowiednio duże.
Efekt barwny jest związany z wielkością cząsteczki – im większa cząsteczka polisacharydu tym
więcej cząsteczek jodu jest związanych w kompleksie.Dlaczego skrobia mętnieje i wypada z
roztworu? odpowiedz jest we własciwosciach fizycznych tego polisacharydu ale nie podałaś nic
więcej żadnych szczegółow wiec trudno więcej cos napisac
11 maj 09:26
gul: może tylko to, że po przekroczeniu określonego steżenia alkoholu we krwi .. pojawiają się białe
myszki ... i strasznie tupią ...
11 maj 12:18