ekonomia matematyczna
plamka: rynkowa funkcje popytu na spodnie opisuje wzor P=−Q+400 a funkcje podazy spodni zaleznosc
P=Q+20 . okresl cene rownowagi rynkowej i ilosc spodni dostarczanych na rynek.
to zrobilam tak:
1)P=−Q+400
P=Q+20
Q+20=−Q+400
Q+Q=400−20
2Q=380/2
Q=190
P=190+20
P=210
dalej nie wiem:
2)oblicz wielkosc nadwyzki producenta i konsumenta
3)jezeli rzad zagwarantowalby minimalna cene skupu spodni na poziomie 220 to mielibysmy do
czynienia:
a)z nadwyzka popytu nad podaza w wysokosci?
b)z nadwyzka podazy nad popytem w wysokosci?plamka
10 maj 15:44
plamka: czy ktos moze pomoc w tym zadaniu?
11 maj 20:10