Figury foremne.
Sylwia: Na sześciokącie foremnym opisano okrąg i w ten sześciokąt wpisano okrąg. Pole powstałego
pierścienia jest równe 2πdm2. Oblicz pole powierzchni sześciokąta.
10 maj 15:42
ICSP: fajne to zadanko
10 maj 15:46
ICSP: P = 12
√3
10 maj 15:48
ICSP: dm
2
10 maj 15:49
Sylwia: Mam odpowiedź z tyłu ksiązki,ale nie wiem jak do niej dojść. Napiszesz co trzeba zrobic krok po
kroku?
10 maj 15:51
ICSP: a − promień tego dużego okręgu
| a√3 | |
| − promień mniejszego okręgu. |
| 2 | |
Pierścień to różnica w polach tych okręgów. Już sobie poradzisz?
10 maj 15:53
roman:

chodzi o coś takiego >?
10 maj 15:54
Sylwia: Ok, dzięki, poradzę
10 maj 16:00
roman: pole sześciokątu jest
i nie wiem co dalej
10 maj 16:07
roman: pomoże ktoś >?
10 maj 16:07
ICSP: przecież to nie twoje zadanko.
10 maj 16:08
roman: no wiem ale ja nie wiem jak to obliczyłeś a chciałbym wiedzieć ...
10 maj 16:10
ICSP: 10 maj 15:53. Wzór na pole koła pewnie znasz.
10 maj 16:10
roman: no tak
10 maj 16:11
ICSP: no to ułóż równanie.
10 maj 16:13
roman: czyli co obliczyć jeden okrąg i drugi dodać ich pola i odjąć te 2π >?
10 maj 16:14
roman: aaa równaniem no ok zaraz zobaczę
10 maj 16:14
ICSP: obliczyć pole większego
obliczyć pole mniejszego
różnica ich pól jest równa te 2π
10 maj 16:14
roman:
a
2π=?
tak chyba ma nie wyglądać ten układ....
10 maj 16:18
ICSP: mówię równanie nie układ równań.
10 maj 16:19
10 maj 16:21
ICSP: co to znaczy różnica?
10 maj 16:23
roman: nie ja już chciałem usunąć ten mianownik mnożąc obustronnie przez 4
10 maj 16:24
roman: ale mi jakoś nie wychodzi ...
10 maj 16:24
ICSP: to mozę tak:
pole większego − pole mniejszego = pole pierścienia
10 maj 16:25
roman: no tak to będzię te 2π
10 maj 16:25
roman: ICSP pomożesz >?
10 maj 16:34
roman: będę jeszcze wieczorem ...
10 maj 16:39
Nie jestem mądry: już mówię roman
10 maj 18:29
roman: juz K+K mi pomaga
10 maj 18:32
roman: ale równiez moge zobaczyc Twój tok myslenia
10 maj 18:33
Nie jestem mądry: wiesz że promień dużego okręgu to jest a
| | a√3 | |
r małego okręgu to jest |
|
|
| | 2 | |
Obliczasz pole dużego okręgu
P=πr
2 przy czym zamiast r piszesz a bo r=a
P=πa
2
Teraz pole małego okręgu
| | a√3 | |
P=πr2 zamiast r podstawiasz |
|
|
| | 2 | |
Pózniej od pola większego odejmujesz pole mniejszego okręgu
10 maj 18:33
K+K: dokładnie tak jak mówi
nie jestem mądry
10 maj 18:34
roman: to ja tu zaraz mam nadzieje to policze a Wy . to później ....
10 maj 18:35
Nie jestem mądry: W ten sposób otrzymasz pole pierścienia :
| | πa2 | |
P= |
| gdzie a − jest długością boku sześciokąta
|
| | 4 | |
pole pierścienia masz podane = 2π
Teraz zapisujesz
Po wyliczeniu a obliczasz pole sześciokąta wzór pewnie znasz
10 maj 18:37
roman: | | 3a | |
πa2− |
| o matko jak to sprowadzić  |
| | 4 | |
10 maj 18:38
roman: no i tak było od razu .... bardzo dziękuję
10 maj 18:38
K+K: | | 3a | |
4πa24 − |
| tak to sprowadzić he |
| | 4 | |
10 maj 18:39
Nie jestem mądry: tam chyba gdzieś bład obliczeniowy mam bo nie wiem skąd się wzięła ta 4

ale już wiesz jak
rozwiązać
10 maj 18:39
Nie jestem mądry: a nie jednak dobrze
10 maj 18:39
roman: możesz mi K+K nie wierzyć ale mam tak samo w moim zeszycie tez sprowadzony ten ułamek
ale wolałem sie upewnic ....
10 maj 18:40
K+K: wierzę wierzę
10 maj 18:41
roman: bardzo Wam jeszcze raz dziękuję
10 maj 18:43
K+K: zaraz wracam kolacja
10 maj 18:45
roman: a ja lece sie pouczyc Naszego ojczystego języka

[ prezentacja ]
10 maj 18:46
Nie jestem mądry: A ja zostanę i dopilnuje by każde zadanie zostało rozwiązane hehe
10 maj 18:47
roman: heheh
10 maj 18:48