rownan
Krystek: x+5x2−25 = 3x+5
10 maj 14:02
;): Na krzyż pomnóż i będziesz miał prawie rozwiązane
10 maj 14:05
Krystek: ale musze to jakos rozlozyc np x2 − 25 = (x−5)(x+5) etc
Doszedlem do x+5(x−5)(x+5) = 3x+5 i nie wiem co potem : P nie wiem jak
znalezsc wspolny mianownik !
10 maj 14:11
Nie jestem mądry: Po prostu pomnóż na krzyż i nie potrzebny będzie wspólny mianownik.
(x+5)(x+5)= 3(x2−25)
10 maj 14:12
;): Mówię pomnóż na krzyż

(x + 5)
2 = 3x
2 − 75
10 maj 14:13
Krystek: Wiec x=10 ? Dzieki : ) a jak mam odwrotne mianowniki to jak je dodac do siebie ? jak zrobic
wspolny mianownik ?
10 maj 14:21