System
Bakri: Mam rozwiazac system
2x−y=3
x2+xy − 2y = 4
10 maj 12:48
Bakri: czy tam ukladniki rownan czy jak to sie nazywa : P
10 maj 13:16
Nie jestem mądry: Układ równań

y= 2x−3
x
2+x(2x−3)−2(2x−3)=4
Z drugiego równania wyznaczasz x potem podstawiasz do pierwszego i szukasz y
10 maj 13:18
Eta:
1/ y= 2x −3
2/x
2 +x( 2x−3) −2(2x−3)=4
rozwiąż to drugie równanie, wyznacz "x"
i nastepnie z 1) wyznacz 'y"
10 maj 13:18
;): y = 2x − 3
x
2 + 2x
2 − 3x − 4x + 2 = 0
3x
2 − 7x + 2 = 0
Δ = 49 − 24
√Δ = 5
10 maj 13:21
Eta:
" dwukropku' 
Nie do końca, bo układ ma dwa rozwiązania !
10 maj 13:26
;): Podałem x
1 y
1 lub x
2 y
2 ale mogę się mylić
10 maj 13:28
Bakri: Δ = β2 4αγ tak ?
a jaki jest typ jak Δ>0 ?
10 maj 13:28
Eta:
odp:
| | 1 | | 7 | |
x= 2 i y= 1 lub x= |
| ...i y= − |
| |
| | 3 | | 3 | |
10 maj 13:31
Bakri: A skad sie wzielo 1/3 x2 i −7/3 y2 ?
10 maj 13:33
;): Czyli jednak dobrze mam
Eto jupi
10 maj 13:34
Bakri: Nie zrozumialem zbyt , no ale sie pomecze , Dziekuje wszystkim : )
10 maj 13:37
;): Ale czego nie wiesz?
10 maj 13:39
Bakri: Juz wszystko zrozumialem , Nie znalem typow poprostu : P x1= U−β+√Δ
10 maj 13:47
Bakri: Zle napisalem te ostantio

+ jaki jet typ na x1,x2 etc ?
10 maj 13:48
Bakri: 
: y = 2x − 3 x2 + 2x2 − 3x − 4x + 2 = 0
tu mam pytanie skad na koncu wzielo sie 2 ? przeciez jak bierzem − 6 = 4 na druga
strone to sie robi −4 co nie ?
10 maj 13:55
;): 6 − 4 = 2 Tak mi się wydaję ale mogę się mylić
10 maj 14:04
bakri: czyli −2(2x−3) = −4x − 6 ? czy −4x + 6 ?
10 maj 14:14