Robin: spośród liczb -9,-7,-5,-3,-1,0,2,4,6,8 losujemy dwie różne liczby a i b następnie
zapisujemy ich iloczyn a*b . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A że iloczyn a*b jest
liczbą nieujemną, zdarzenia B że iloczyn a*b jest liczbą dodatnią.
6 kwi 21:34
Robin: ostatni wyraz zamiast dodatnią powinno być niedodatnią
6 kwi 22:04
Jakub: |Ω|=liczba kombinacje 2 elementowych z 10 liczb
Najpierw policz ile będziesz miał par które dają a*b<0, jedna liczba musi być ujemna a
druga dodatnia, czyli takich par możesz stworzyć na 5*4=20 sposobów
Następnie od |Ω| odejmij to co policzyłeś i będziesz miał liczbę iloczynów nieujemnych
czyli |A|
Najpierw policz ile będziesz miał par, które dają a*b>0. Tworzysz je z liczb dodatnich
(kombinacje 2 z 4) lub z liczb ujemnych (kombinacje 2 z 5).
Następnie od |Ω| odejmij to co policzyłeś i będziesz miał liczbę iloczynów nieujemnych
czyli |B|.
Kombinacje się tak liczby
1015, zresztą pewnie wiesz
6 kwi 22:27
Jakub: O data się źle wyświetla
6 kwi 22:28
Jakub: Test daty a raczej godziny.
6 kwi 23:32
Robin: aha dziękuję , pewnie moge też wypisywać wszystkie pary liczb po kolei ale to troszke
długo
7 kwi 00:01
Jakub: Możesz, ale lepiej tylko wtedy jak zupełnie nie wiesz jak policzyć.
7 kwi 00:03
Marek vel Moog: Jakub, liczby muszą być różne... ja bym sie zastanowił czy to przypadkiem nie powinien
użyć wariacji bez powtórzeń. Czyli zbiór mocy Ω = czyli 1 z 10 razy 1 z 9. Myle się?
7 kwi 15:31
b.: Można użyć wariacji bez powtórzeń, ale łatwiej kombinacji -- bo losujemy dwie różne
liczby, nieważne w jakiej kolejności (czy najpierw a, potem b, czy na odwrót, czy obie
naraz).
7 kwi 16:05
kdjwuifhwriuehiugheriuhniguverhnuivervneruvhrnfiuerhfveriehuigerhgiuthytrhtrhtrhthrhtrrteursujythshrgrwfwefdwefwegerteyyuytjyruhjtrjktyujr6tujrtujrthrhtrhthtwhryjyrjrstjuqaazjusartjhtjrujrtjsjsjtrjwjtwrhrhtjhrtwtruytytrhwtuujyi7uiuyyykuykujktujkytj: j e s t e s c i e k o c h a n i
7 kwi 19:32