Uproszczenie
Bakri: mam egzamin i nie wiem co zrobic z tym A = x3 − 9x − x2 − 9
B= x2−3x
i mam uproszczyc A/B
10 maj 12:41
K+K: A : x(x
2−9)−(x
2−9)=(x
2−9)x = (x−3)(x+3)x
B : x(x−3)
o to chodzi
10 maj 12:47
Bakri: Tak , dziekuje bardzo . ale nie wiem jak to uproszczyc bo np mam A/B = (x−3)(x+3)x / x(x−3) = ?
chyba x+3 alle nie jestem pewny , Dziekuje jeszcze raz : P
10 maj 12:52
GrUcHa125: Sprawdź czy na pewno wszystko dobrze przepisałeś. Mam głównie na myśli znaki +/−
10 maj 12:57
K+K: A\B= (x−3)(x+3)x−(x−3)x=(x−3)x[(x+3)−1]
10 maj 12:59
Bakri: A no tak. Przeprasszam nie zauwazylem A= x3 − 9x+x2−9 mialo byc
10 maj 13:02
GrUcHa125: No widzisz... to trochę zmienia postać rzeczy

Na początek najlepiej to wszystko uporządkować, czyli:
| x3 + x2 − 9x − 9 | | x2(x+1) −9(x+1) | |
| = |
| = |
| x2 − 3x | | x(x−3) | |
| (x−3)(x+3)(x+1) | | (x+3)(x+1) | |
| = |
| |
| x(x−3) | | x | |
10 maj 13:11
Bakri: A no to dziekuje bardzo : )..
10 maj 13:15