Błagam o pomoc
niunio: hej może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu takiego zadania ;
Tor kolejki liniowej wznosi się pod kątem 30 stopni .obserwatowrium na szczycie góry jest
położone o 1800m wyżej niż stacja bazowa.Oblicz długość trasy tej kolejki.
co zrobic jak to obliczyc ?
10 maj 12:38
K+K:

x=3600
10 maj 12:55
niunio: a to 1800 pomnożone jest przez 30
10 maj 13:05
Mila: sin30
0=UI{1}[2}
x=3600
jeżeli nie znasz funkcji trygonometrycznych −jesteś w gimnazjum− wykorzystaj zależnosci w
trójkacie prostokatnym o katach 30
0 i 60
0
bok naprzeciwko kata 30
0=a
na przeciwko kata 90
0=2a
na przeciwko kąta 60
0=a*
√3
w tym zadaniu a=1800
2a=2*1800=3600
10 maj 13:21
niunio: dzieki
10 maj 14:14
niunio: i to jest długosc trasy tej kolejki
10 maj 14:15