Styczna
Łukasz: Znajdź takie równanie takiej stycznej do wykresu funkcji f, która jest równoległa do prostej o
podanym równaniu.
Proszę o pomoc, oto jedno z zadań na kartkówkę ze stycznej. Proszę o jego wykonanie wraz z
dokładną analizą jak co się robi. Nie odsyłajcie mnie na wzory, bo już je widziałem i dalej
nie mogę ogarnąć
10 maj 12:09
Łukasz:
10 maj 12:41
Łukasz: nikt nie umie
10 maj 12:57
Łukasz: a ja nadal nie wiem
10 maj 13:36
;): y = x + 11 prosta równoległa ma równanie y = x + b
| | 1 | |
x + b = − |
| x2 − 3x / * 2 |
| | 2 | |
x
2 + 8x + 2b = 0
Δ = 0
Δ = 16 − 2b
8 − b = 0
b = 8
Więc styczna ma postać g(x) = x + 8
10 maj 13:52
Łukasz: dzięki
10 maj 14:03
roman: a czy tam czasmi nie powinno byc
prosta równoległa ma równanie y = ax+b
10 maj 14:04
roman: bo zaraz rónoległa
a
1=a
1
10 maj 14:05
Eta:

styczna ma równanie:
s : y= x +b
rozwiazujesz układ równań
y= x+b
| | 1 | |
y= − |
| x2 −3x ......... i nakładamy warunek na deltę : Δ= 0
|
| | 2 | |
Δ= 16 −2b => 16 −2b=0 => b= 8
to:
s :
y= x +8
co widać na załączonym rysunku , gdzie
P −−− punkt styczności
10 maj 14:13
roman: Da.

dzięki za wytłumaczenie
10 maj 14:22
??: może mi ktos powiedzieć skąd się wzięło 16 −2b
10 maj 14:26
??: | | 1 | |
bo rozumiem że − |
| x 2−4x−b=0 /*2 tak  |
| | 2 | |
10 maj 14:27
??: liczyłeś to ze zwykłego wzoru na deltę
10 maj 14:43
Łukasz: Witajcie. Wszystko bardzo dobrze wyszło ale czy da się to wyliczyć wzorami na pochodną.
y=x+b
A(x
0,f(x
0)
f'(x)=x−3
f'(x
0)=x
0−3
a=f'(x
0)
1=−x
0−3
−4=x
0
x
0=−4
| | 1 | |
f(x0)=f(−4)= |
| (−4)2−3(−4) |
| | 2 | |
Nie wiem czy dobrze myślę, jeśli tak co trzeba dalej zrobić?
11 maj 16:32
Łukasz: Pomożecie plx
11 maj 17:11
Łukasz: Rzućcie okiem
11 maj 18:06
Łukasz: hmm? nadal nic
11 maj 19:35
Łukasz: Nadal odświeżam, zobaczcie czy dobrze robię. Pozdro
12 maj 21:09