Pilnie proszę o pomoc!
Raf: Możecie mi rozwiązać to zadanie? Naprawdę tego nie rozumiem, pilnie proszę o pomoc. Oto
zadanie: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt P, gdy:
5x + y − 2 = 0, P = (−5,0)
10 maj 11:43
oaxoaxoax: 5x + y − 2 = 0 −> przenosisz 5x oraz − 2 na prawą stronę i masz y= −5x + 2
Skoro prosta ma być prostopadła to korzystasz z warunku prostopadłości prostych
a
1 * a
2 = −1, a więc :
−5 * a
2 = −1
| | 1 | |
Prosta ma wzór y= |
| x + b |
| | 5 | |
Skoro przechodzi przez P = (−5,0) to podstawiamy do wzoru i liczymy b:
1=b
| | 1 | |
Ostatecznie, prosta ma postać y= |
| x + 1 |
| | 5 | |
10 maj 11:54