cześć mam i chciał bym porównać,
zobaczyć czy dobrze robię a część nie wiem
wykonaj działania:
| x+2 | 1 | |||
a) | * | |||
| x | x2−4 |
| x−1 | 2x−2 | |||
b) | : | |||
| x+1 | x2 − 4 |
| 9x2 −4 | 9x2 −12x+4 | |||
c) | : | |||
| x2 −2x | x−2 |
| y | 2y | |||
d) | + | |||
| 3−y | y−3 |
| 3 | x | |||
e) | − | +3 | ||
| x+2 | x−2 |
| 1 | 1−x | |||
f) | − | |||
| 4x2 −1 | 2x−1 |
| x−3 | ||
a) | = 3 | |
| x−2 |
| x−1 | ||
b) | = x | |
| 1−x |
| x+3 | 2x−1 | |||
c) | = | |||
| x+2 | x |
| 9 | 7−x | |||
d) | −1 = | |||
| x | x−1 |
| x+7 | x−7 | 22 | ||||
e) | + | = | ||||
| x−4 | x−2 | x2 −6x +8 |
| x+2 | x+2 | |||
a) | = | |||
| x(x2−4) | x(x−2)(x+2) |
| x−1 | (x−2)(x+2) | (x−1)(x−2)(x+2) | |||
* | = | ||||
| x+1 | 2x−2 | (x+1)(2x−2) |