praca kontrolna
Łysy: Podstawą Graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o bokach długości,12 cm;5 cm;6
cm;5 cm. Oblicz wysokość tego graniastosłupa, wiedząc że jego pole powierzchni
całkowitej 492 cm52
27 lut 21:21
Eta: Rozwiązuję
27 lut 21:27
Eta: 6
..............................
/ I I \
5 / I I \ 5
/ I h I \
/...x...I...........................I...x ...\
12
Ob = 12 +6 +5 +5 = 28 cm x = ( 12-6)/2 = 3
z tw. Pitagorasa mamy:
h
2 = 5
2 - x
2 to h
2 = 25 - 9 to h
2 = 16 to h= 4cm
pole trapezu: P= ( a+b)/ 2 * h a= 12 cm b= 6 cm h= 4cm
to pole
P
p= ( 12 +6)/ 2 * 4 = 9*4 = 36 cm
2
dwa pola podstawy : 2P
p = 72 cm
2
P
c - 2P
p = P
b
P
b = Ob* h to h= P
b / Ob
więc: P
b = 492 - 72 = 420 cm
2 Ob= 28cm
więc
h= 420 / 28 = 15 cm
Odp:
h= 15 cm
Pozdrawiam! Nawet trapez Ci narysowałam
27 lut 21:45
Eta:
mam nadzieję ,że dostanę słowo : dziękuję !
27 lut 21:48
Eta: Oczywiście nie wymagam!, ale byłoby mi miło
27 lut 21:53
9 gru 14:27
martyna: ja też moge podziękować

jak głupia, nie wiedziałam skąd wziąć wysokość trapezu w podstawie, ale mnie oświeciłaś, na
szczęście całą koncepcję dalej już znałam
19 paź 17:45