FIZYKA? transport energii
aleluc: Przepraszam, czy jest tu ktoś, kto może pomóc mi z fizyki? Mam zadanie:
| | W | |
Ściana budynku wykonana z cegły ma grubość 30cm. Cpw cegły to k=0,8 |
| . |
| | m*K | |
a) Oszacuj ciepło stracone w ciągu doby przez ścianę, jeżeli pow. ściany − s=6,5m
3,
temperatura wewn. − T1=25st.C, temp. na zewnątrz − T2=5st.C
b) Oszacuj, ile kg węgla należałoby spalić, aby pokryć tę stratę. Ciepło spalania węgla do 30
W a) wyszło mi Q≈30MJ. Nie wiem, jak zabrać się za b).
| | Q | | kSΔT | |
Aha, potrzebny wzór to: |
| = |
| |
| | t | | l | |