Przez wierzchołek kąta prostego trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 5 i 1
kojot:

Przez wierzchołek kąta prostego trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 5 i 12 poprowadzono
prostą która dzieli ten trójkąt na dwa trójkąty o równych obwodach. Znajdz stosunek promieni
okręgów wpisanych w otrzymane z podziału trójkąty.
Zacząłem robic tak 5
2+12
2=c
2 ⇒ c=13 potem z zaleznosci na obwody wyliczyłem x
12+z+x=5+z+13−z ⇒ 2z=6 ⇒ z=3 nastepnie z pola trojkata przeksztalcilem ze wzgledu na r
| r(a+b+c) | | 2P | |
P= |
| ⇒ r= |
| |
| 2 | | a+b+c | |
| r1 | | 2P | | 2P | |
Trzeba znajsc |
| wiec robie tak r1= |
| a r2= |
| |
| r2 | | a+x+z | | b+13−x+z | |
| r1 | | 2P | | 2P | | 2P | | 15+z | |
powstaje |
| = |
| / |
| ⇒ |
| x |
| |
| r2 | | 3+12+z | | 5+10+z | | 3+12+z | | 2P | |
| P1 | |
po skroceniu wychodzi ze |
| a teraz wyliczam pola ale najpierw potrzeba mi wysokosci |
| P2 | |
wiec licze je z podobienstwa trojkatów
H2 | | 12 | |
| = |
| i liczac to dalej i potem majac wysokosci pole nie wychodzi takie jakie |
10 | | 13 | |
| 10 | |
powinno wiec i stosunek tez a powinien byc |
| . |
| 3 | |
9 maj 23:54
Eta:

x+5+13−y= x+12 +y => 2y= 6 =>
y=3
|AD|= 10 i |DB| =3 i 2p −−− obwód trójkątów
| PΔADC | | PΔDBC | |
r1= |
| .... r2= |
|
|
| p | | p | |
te trójkąty mają wspólną wysokość
h
| r1 | | 10 | |
to otrzymasz : |
| = |
|
|
| r2 | | 3 | |
10 maj 00:54
kojot: Rozumiem ale gdyby przyjac wysokosci inne wysokosci wtedy nie beda rozne i niechce to wyjsc

10 maj 15:11
kojot: sorry wysokosci beda wlasnie rozne i niechce wyjsc
10 maj 15:11