prosze pomóżcie
NIKA04: Wyznacz współczynniki b i c funkcji f(x)=x2=bx=c tak, aby do jej wykresu należały punkty
A(3,9) i B(-1,9)
27 lut 20:41
27 lut 20:42
NIKA04: f(x)=x2+bx+c
27 lut 20:45
Eta:
Noooo teraz możemy rozwiązywać
27 lut 20:46
NIKA04: a mogłabys mi pow o co w tym zadaniu chodzi

? prosze
27 lut 20:52
Eta:
f(3)=9 i f( -1)=9 podstawiamy :
32 +3b +c = 9 3b +c = 0
(-1)2 - b +c =9 - b +c = 8
to:
3b +c =0
b - c = -8
----------------
4b = - 8 to b= -2 teraz - c = - 8 +2 to c = 6
odp; b= -2 c= 6
27 lut 20:52
Eta:
Wyjaśnię dodatkowo!;
A( 3,9) to x = 3 y = f(x) = 9 po podstawieniu do f(x)
B( -1,9) to x = -1 y= f(x) = 9 otrzymasz układ z b i c
po rozwiązaniu tego układu( ja już Ci to rozwiązałam)
wyliczamy b i c
27 lut 20:55
NIKA04: dzieki
27 lut 21:02
pomocy: kąt rozwarty stożka powiec mi
1 mar 21:30
pomocy: nika04
1 mar 21:31
pomocy: eta
1 mar 21:31
Eta:
Raczej kąt rozwarcia stożka ?
to kąt między tworzacymi przy wierzchołku!
Wiesz już ?
1 mar 21:31