Tym razem z dowodem, ze aa−c+bb−c=2
We wszystkich rozwiązaniach z jakimi sie spotkałem wyliczane było z równania a+b=2c wyliczano
c.
Ja natomiast wyliczyłem b =2c−a
Kolejno rozwiazywalem natepujaco:
aa−c+bb−c = aa−c+2c−ac−a = a(c−a)+(2c−a)(a−c)(a−c)(c−a) =
ac−a2+2ca−2c2−a2+acac−a2−c2=ca = −2a2−2c2+4ac−a2−c2+2ac = 2
Jest dobrze?
miejmy nadzieje ze kolejne 4 pkt do kolekcji
| a | b | 2c−b | b | 2c−b | b | ||||||
+ | = | + | = | − | = | ||||||
| a−c | b−c | 2c−b−c | b−c | c−b | c−b |
| 2(c−b) | ||
=2 | ||
| c−b |