Geometria analityczna: Oblicz pole okręgu opisanego na trójkącie
Pan M: Oblicz pole okręgu opisanego na trójkącie:
A = (2,1)
B = (4,3)
C = (−4,4)
9 maj 21:45
Godzio:
Wyznacz równanie prostej AB i prostopadłej do niej (przechodzącej przez środek)
Podobnie z BC lub AC (dowolnie) i wyznacz punkt przecięcia (to będzie środek okręgu bo jak
wiadomo środek okręgu opisanego na trójkącie to punkt przecięcia symetralnych)
Następnie oblicz odległość punktu S (środka okręgu) od jednego z wierzchołków, to będzie
promień
P = πR
2
To jest oczywiście jeden ze sposobów
9 maj 21:48
Sabin:
Albo najpierw sprawdź, czy ten trójkąt nie jest przypadkiem prostokątny...
Wtedy będzie trochę szybciej (chyba?).
9 maj 21:49
Pan M: Ok, dzięki
9 maj 21:50