Przy jakich wymiarach wybiegu jego powierzchnia będzie największa?
julka9: Na ogrodzenie prostokątnego wybiegu dla psa zakupiono 50m siatki.
27 lut 20:27
Basia: rozwiązuję
27 lut 21:00
Spike: Narysuj sobie ten prostokąt. Boki x i y.
50m=2x+2y
y=25-x
P=x*y
P=(25-x)x
P=-x2+25x- to jest funkcja kwadratowa z której można odczytać dla której wartości pole
będzie największe
Δ=625
√Δ=25
Jeżeli chcesz założenie, to pamiętasz o tym, że x>0 i y>0, x>0 25-x>0, x>0 i 25>x,
x∈(0,25)
Wykres to parabola zwrócona ramionami do dołu. Wartość x dla której jest największe pole
tego prostokąta to współrzędna x wierzchołka tej paraboli.
Wierzchołek x paraboli- -b/2a=-25/-2=12,5
Liczba 12,5 spełnia założenie. Jest to długość boku x.
A skoro x=12,5, a 50=2x+2y, to 50=25+2y, 2y=25, y=12,5
Odp. Prostokąt ten największe pole osiągnie gdy bok y i x będą miały po 12,5m ( kwadrat).
ps. w zadaniach tego typu chodzi o to, żeby potrafić zamienić wzór na pole/obwód itp. na
funkcję kwadratową, i dzięki niej odczytać współrzędne wierzchołka.
27 lut 21:01
Basia:
a,b wymiary prostokąta
a,b>0
-------------
2a+2b = 50 \:2
a+b = 25
a,b<25
---------------
b = 25-a
P=a*b
P= a(25-a) = -a2 + 25a
wykresem tej funkcji jest parbola; ramiona są skierowane w dół, czyli ta funkcja ma
maksimum
amax i Pmax to współrzędne wierzchołka paraboli
amax = -25/(-2) = 12,5
bmax = 12,5
odp: a = b = 12,5 m.
27 lut 21:05
NIKA04: Dzięx
27 lut 21:31
Maciek: γ
5 maj 15:02