2 pociągi.
ana01: Gaweł zobaczył w oknie pociągu, którym jechał, pociąg towarowy jadący w przeciwną stronę.
Obliczył, że czas mijania się pociągów wynosi 5 sekund. Ile metrów miał pociąg towarowy,
jeżeli jego prędkość wynosiła 80 km/h, a prędkość pociągu osobowego 100 km/h?
9 maj 21:34
Eta:
pociągi jadą w przeciwnych kierunkach, to:
Δv = 100 − 80 = 20 km/h
d −−− długość pociągu towarowego ( to odcinek drogi przebyty w czasie 5 sek)
d= s= Δv*t , t= 5 sek
d= 20km/h *5sek =......... zamień km na metry i h na sekundy
d = ...........
10 maj 01:09
Bizon: ... jeśli jadą w przeciwnych kierunkach ... to prędkości należy zsumować ...
10 maj 08:47
królLew: to w końcu zsumować czy odjąć?
4 sty 21:04