Ekstrema lokalne funkcji
justynka91: obliczyć ekstrema lokalne funkcji:
a) y=x2e1/x
b) y=exsinx
9 maj 21:32
Sabin:
Ogólnie
− wyznacz dziedzinę
− policz pochodną
− przyrównaj do zera − wylicz x dla którego tak jest
− sprawdź czy pochodna zmienia znak w otoczeniu tego x (rozwiąż nierówności > 0 i < 0 na
pochodną)
− jeśli zmienia z − na + to jest minimum
− jeśli zmienia z + na − to jest maksimum
Jeśli pochodna nie zmienia znaku albo nie ma takiego x żeby się zerowała, to ekstremum albo
trzeba szukać inaczej, albo go po prostu nie ma.
9 maj 21:36
adsa: f(x,y)=−2x−x2−2xy−2y2
5 paź 11:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
adsa −−− jakbyś nie zauważył/−a jest mała różnica pomiędzy wyznaczaniem ekstrem funkcji jednej
zmiennej od funkcji dwóch zmiennych
jednak procedura jest i wielokrotnie była podawana na tym forum −−− poszukaj sobie
5 paź 11:15
azii: Proszę o pomoc bo mam problemy z takim zadaniem:
Wyznacz ekstremum podanej funkcji : f(x) = cosx
11 mar 20:47