:****
aniusia:***: Prostokąt P1 o bokach 8 cm i 12cm jest podobny do prostokąta P2. Oblicz długości boków
prostokąta P2, jeśli jego:
a) obwód jest równy 50 cm
b) pole jest równe 24 cm2
9 maj 21:18
aniusia:***:
9 maj 22:24
Anna: Już Ci piszę,
aniusiu
9 maj 22:25
aniusia:***: dobrze czekam
9 maj 22:26
roman: to będzie trzeba cos chyba kombinowac z jakims układem równan ....
9 maj 22:33
Anna: a) P
1 : a= 8cm, b= 12 cm
P
2 : a' = ? b' = ? ob' = 50cm
P
2 ∼ P
1
ob = 2a + 2b = 16+24 = 40 cm
| | 5 | |
Zatem: a' = k*a = |
| * 8 = 10cm |
| | 4 | |
| | 5 | |
b' = k*b = |
| * 12 = 15cm |
| | 4 | |
9 maj 22:35
aniusia:***: dziękuję Ci ślicznie Aniu
9 maj 22:36
Anna: b) P
2 = 24cm
2
P
1 = a*b = 8 * 12 = 96 cm
2
| | 1 | |
Zatem: a' = k*a = |
| * 8 = 4cm |
| | 2 | |
9 maj 22:43
Anna:
9 maj 22:43
pata: Romb R1 o przekatnych 6 cm i 8 cm jest podobny do rombu R2. Oblicz dlugosci przekatnych rombu
R2, jesli jego : a) obwod jest rowny 60cm b) pole jest rowne 6cm ^
1 gru 19:17
KLAUDIA: dany jest prostokąt P o bokach długości 12 i 8 cm oblicz obwód prostokąta P'. jesli skala
podobieństwa prostokąta
a) p do p' jest równa 3
b) p do p' jest równa 2
7 lut 16:47
6latek:

Obw= 2*a
1+2*b
1
| | 8 | | 16 | | 1 | |
Obw=2*4cm+2* |
| cm=8cm+ |
| = 13 |
| cm |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Drugi prostokat tak samo zrob
nawet to mozna policzyc w pamieci
7 lut 17:07
kuba: dany jest prostokąt P o bokach długości 12 i 8 cm oblicz obwód prostokąta P'. jesli skala
podobieństwa prostokąta
b) p do p' jest równa 2
7 lut 17:25