fizyka
asia: cześć, jaką największą masę może utrzymać nieruchomo wiszący balon w powietrzu (gęstość =
1,3kg/m
3) wypełniony helem 9gęstość=0,18kg/m3) jeśli objętość balonu wynosi 1000 m
3 a masa
gondoli i powłoki to 100 kg... pomoże ktoś
9 maj 21:15
kuba: hej ile latek
9 maj 21:27
asia: 94 a Ty?
9 maj 21:29
kuba: na serio ile latek
9 maj 21:29
asia: 42
9 maj 21:31
asia: pomożesz mi z zadaniem ?
9 maj 21:31
asia: ktokolwiek
9 maj 21:46
Godzio:
A masz do tego odpowiedź ?
9 maj 21:51
Rivi: czyli masa powietrza na 1000m
3=1300 kg
masa helu na 1000m
3=180 kg
180kg+100kg gondola i powłoka =280 kg
1300−280=1020 kg
czyli przy 1020 kg obciążenia powinien wisieć sobie nieruchomo
9 maj 21:52