proszę o całe rozwiązanie <plis>
Stanley: Czy prostokąty o podanych wymiarach są podobne? Jeśli tak, to oblicz ich skalę podobieństwa.
a) 12x18 oraz 5x7,5
b) 1,5x25 oraz 10,5x17,5
9 maj 21:12
ej: a) 5*k=12
7,5*k=18
skala k=2,4
drugie zrob sam(a), to sprawdze
9 maj 21:17
roman: a ja jak zrobie to mi sprawdzisz >>?
9 maj 21:58
roman: no to ja robie to tak :
10,5*k=1.5 ....
17.5*k=25 ....
| ten wielokrpoek oznacza ze juz dalej wsytarczy podzielic przez to co stoi przy k | |
| |
 | |
9 maj 22:00
9 maj 22:27
roman: ej ej miałeś spr....
9 maj 22:37
ICSP: | 25 | | 1,5 | |
| = |
| . Na oko widać że to nie jest równe czyli nie są podobne. |
| 17,5 | | 10.5 | |
9 maj 22:39
roman: czyli miałem dobrze Dziękuję Ci
9 maj 22:41