pomocy
Chcę iść na matmę: Jak zbadać czy podany ciąg (dany przez sklejenie) ma granice (właściwe lub niewłaściwe):
{(−1)
n dla n≤100
Zaczęłam uczyć się liczyć granice, bo to pewniak na studiach. Próbuję z książki Gewert
skoczylas "Analiza matematyczna" Godzio myślę, że warto wypożyczyć, dużo wskazówek, trochę
rozwiązań.
9 maj 21:01
Sabin:
Ja bym powiedział, że on ma granicę 1 − wzór ciągu dla n ≤ 100 nie ma większego znaczenia przy
liczeniu granicy, a wzór dla n > 100 ma granicę 1 właśnie.
9 maj 21:16
chcę na mat: a jakiś bardziej formalny zapis?
odp poprawna to rzeczywiście 1
proszę o zapis.
9 maj 21:19
Sabin:
| n2 | | 1 | |
| = mnożymy licznik i mianownik przez |
| =
|
| n2 + 1 | | n2 | |
| | 1 | |
Licznik dąży do 1, mianownik również (gdyż |
| dąży do 0) Stąd, granica =
|
| | n2 | |
| | granica licznika | |
= |
| = 1.
|
| | granica mianownika | |
9 maj 21:43
Sabin:
Można też z definicji, ale to już w zależności od zadania/polecenia −> ja tutaj bym nie szalał
z definicją, bo to zbyt prosty przykład.
9 maj 21:44