Dla jakich x,y przyjmuje tę wartość?
NIKA04: Jaką najmniejszą wartość przyjmuje wyrażenie x2 +y2, gdy x+y=5?
27 lut 20:25
Eta: podstaw za
x = 5 - y
czyli (5 -y)2 + y2 = 2y2 - 10y +25
y{min} = 10/4 = 5/2 to x= 5 - 5/2 = 5/2
dla x = 5/2 i y= 5/2 wartość jest najmniejsza!
27 lut 20:28
NIKA04: a mam pytanie jak do tego dojść
y{min} = 10/4 = 5/2 to x= 5 - 5/2 = 5/2
dla x = 5/2 i y= 5/2

27 lut 20:36
Eta:
jak masz f(x) = ax
2 +bx +c
to x
w = x{min} = - b/2a
to ze wzoru na odciętą wierzchołka paraboli
a u Ciebie b = - 10 a = 2
więc;
y{min} = 10/4 = 5/2 rozumiesz już
27 lut 20:39
NIKA04: chyba tak. Dziękuje bardzo
27 lut 20:42
ola: pomocy
2x+1 x-3 x-1
------ - --------- = ----------
x2+x-2 x2+2x-3 x2+5x+6
27 lut 20:46
ola: przepraszam
27 lut 20:47
Eta:
Ola ! to już chyba miałaś rozwiązywane ?
Poczekaj za moment pomogę Ci

W tym czasie policz delty w każdym mianowniku
i x
1 i x
2 dla kazdego mianownika ok?
27 lut 20:48
Eta:
Ola ? obliczyłaś już te miejsca zerowe ? czekam!
Podaj jakie Ci wyszły dla kazdego mianownika ?
To będziemy dalej liczyć
27 lut 21:05