Błagam!! Funkcja liniowa
Marzena : Błagam o pomoc.

Bo nie zdam

Dany jest trójkąt A=(−3,2), B(1,−5), C(4,3)
a) wyznacz równanie prostej zawierającej h=CD
20:01:06
b) wyznacz punkt przecięcia h w tym trójkącie
c) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt C i równoległej do boku AB
d) znajdź punkt E tak aby czworokąt ABCE był równoległobokiem
koniec
9 maj 20:19
Nie jestem mądry: Bierze się ktoś za to czy mogę rozwiązać ?
9 maj 20:21
Nie jestem mądry: znajdz równanie prostej przechodzącej prez punkt a=(−3,2) i B=(1,−5) następnie równanie prostej
prostopadlłej do prostej AB przechodzącej przez punkt C=(4,3)
9 maj 20:33
Marzena : haha

super

tylko jak dla mnie to czarna magia
9 maj 20:44
Marzena : a to 20:01:06 to nie zwracajcie uwagi bo to jest h na gg jak wysyłałąm
9 maj 20:45
Pepsi2092: c) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pukt C i równoległej do boku AB:
ogólny wzór na równanie prostej: y=ax+b
Podstawiasz współrzędne pierwszego punktu do jednego równania, a wspólrzędne drugiego do
kolejnego równania i otrzymujesz układ równań:
AB:
{2=−3a+b
{−5=a+b
{b=3a+2
{−5=a+3a+2
{b=3a+2
{−5=4a+2
{b=3a+2
{4a=−7
{b=3a+2
| | 7 | | 13 | |
Równanie prostej AB: y= − |
| x− |
|
|
| | 4 | | 4 | |
Warunek równoległości:
a
1=a
2
Równanie prostej równoległej przechodzącej przez pkt C:
Znając życie w ppkt a jest prosta prostopadła ale nawet jeśli nie to ze wzorami które sa na tej
stronce na wyznaczenie współrzędnych pkt leżącego na środku prostej AB na lajcie to zrobisz, a
reszta to już banał. Tylko radziłbym Ci się troche tym zainteresowac a nie liczyć że ktoś
wyłoży Ci wszystko jak na tacy, bo w końcu może się okazać, że faktycznie nie zdasz
9 maj 21:05
Pepsi2092: tam w równaniu tej ostatniej prostej co Ci napisałem to musisz podstawić jeszcze współrzędne
pkt C za x,y i wtedy wyliczysz b i podstawisz do ogólnego wzoru. pzdr
9 maj 21:08
Marzena : dzięki kocham Cię
9 maj 21:11