matematykaszkolna.pl
Błagam!! Funkcja liniowa Marzena : Błagam o pomoc. Bo nie zdam Dany jest trójkąt A=(−3,2), B(1,−5), C(4,3) a) wyznacz równanie prostej zawierającej h=CD 20:01:06 b) wyznacz punkt przecięcia h w tym trójkącie c) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt C i równoległej do boku AB d) znajdź punkt E tak aby czworokąt ABCE był równoległobokiem koniec
9 maj 20:19
Nie jestem mądry: Bierze się ktoś za to czy mogę rozwiązać ?
9 maj 20:21
Nie jestem mądry: znajdz równanie prostej przechodzącej prez punkt a=(−3,2) i B=(1,−5) następnie równanie prostej prostopadlłej do prostej AB przechodzącej przez punkt C=(4,3)
9 maj 20:33
Marzena : haha super tylko jak dla mnie to czarna magia
9 maj 20:44
Marzena : a to 20:01:06 to nie zwracajcie uwagi bo to jest h na gg jak wysyłałąm
9 maj 20:45
Pepsi2092: c) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pukt C i równoległej do boku AB: ogólny wzór na równanie prostej: y=ax+b Podstawiasz współrzędne pierwszego punktu do jednego równania, a wspólrzędne drugiego do kolejnego równania i otrzymujesz układ równań: AB: {2=−3a+b {−5=a+b {b=3a+2 {−5=a+3a+2 {b=3a+2 {−5=4a+2 {b=3a+2 {4a=−7 {b=3a+2
 7 
{a=−

4 
 13 
{b=−

4 
 7 
{a=−

4 
 7 13 
Równanie prostej AB: y= −

x−

4 4 
Warunek równoległości: a1=a2 Równanie prostej równoległej przechodzącej przez pkt C:
 7 
y=−

x+b
 4 
Znając życie w ppkt a jest prosta prostopadła ale nawet jeśli nie to ze wzorami które sa na tej stronce na wyznaczenie współrzędnych pkt leżącego na środku prostej AB na lajcie to zrobisz, a reszta to już banał. Tylko radziłbym Ci się troche tym zainteresowac a nie liczyć że ktoś wyłoży Ci wszystko jak na tacy, bo w końcu może się okazać, że faktycznie nie zdasz
9 maj 21:05
Pepsi2092: tam w równaniu tej ostatniej prostej co Ci napisałem to musisz podstawić jeszcze współrzędne pkt C za x,y i wtedy wyliczysz b i podstawisz do ogólnego wzoru. pzdr
9 maj 21:08
Marzena : dzięki kocham Cię
9 maj 21:11