zad. z ciagow
ciąg: Oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 3, które są dwucyfrowe.
Proszę o pomoc! licze, i licze to zadanie 4-krotnie i nie wychodzi mi prawidlowy wynik,
jakim jest 3240 .
Czy to dlatego ze r nie jest stale?
27 lut 19:41
Basia: rozwiązuję
27 lut 19:43
Eta:
Obliczam!
27 lut 19:50
Eta: Więc spadam! Basiu byłaś pierwsza! ( sorry)
27 lut 19:50
Basia:
w skład Twojej sumy wchodzą liczby dwucyfrowe, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę
1, czyli liczby postaci 3n+1 i te które orzy dzieleniu przez 3 dają resztę 2 czyli
liczby postaci 3n+2;
an = 3n+1
3n+1≥10 3n+1≤99
3n ≥ 9 3n≤98
n≥3 n≤98/3 = 32 + 2/3
czyli 3 ≤ n ≤ 32
bn = 3n+2
3n+2≥10 3n+2≤99
3n≥8 3n≤97
n≥8/3 = 2 + 2/3 n≤97/3 = 32 + 1/3
czyli 3 ≤ n ≤ 32
Twoja suma jest sumą wyrazów dwóch różnych ciagów arytmetycznych:
(łatwo pokazać, że an i bn są arytmetyczne; ra = 3 i rb=3)
S = Sa + S b
Sa = S32 - S2 = (a1 + a32)*32/2 - (a1+a2)*2/2 =
(4 + 4 + 31*3)*16 - (4 + 4 + 3) = (8 + 93)*16 - 11 = 101*16 - 11 = 1605
Sb = S32 - S2 = (b1 + b32)*32/2 - (b1 + b2)*2/2 =
(5 + 5 + 31*3)*16 - (5 + 5 + 3) = (10 + 93)*16 - 13 = 103*16 -13 = 1635
S = 3240
bład polegał na tym, że rozpatrywałaś (eś) jeden ciąg
10,11,13,14,16,17,.......................,97,98
a to nie jest ani ciąg arytmetyczny, ani geometryczny; nie można wtedy żadnego wzoru na
sumę zastosować
27 lut 19:59
Eta: A ja liczyłam tak:
od wszystkich dwucyfrowych odjąć te co są podzielne przez trzy.
czyli zostaną te co nie są podzielne przez trzy;
zatem:
10,11,12, ............. , 99 n= 90 r = 3 a1 = 10
S 90 = ( 10 +99)* 45 = 4905
teraz podzielne przez trzy:
12, 15, 18, ......., 99 r= 3 a1= 12
n =30 bo 99 = 12 + 3( n-1) to 3n= 90 to n= 30
S30 = ( 12 +99)*15 = 1665
teraz 4905 - 1665 = 3240
Wszystkich niepodzielnych przez trzy jest 3240
27 lut 20:09
Basia: też bardzo dobry sposób i chyba trochę mniej rachunków
27 lut 20:14
Eta:
Tak myślę ,że prostszy
27 lut 20:15
ciąg: tak wezme ten 2 sposob, dziekuje za pomoc
27 lut 20:21
Eta: OK!
27 lut 20:22
ciąg: chociaz nie rozumiem paru rzeczy, dlaczego i w podzielnych i niepodzielnych znalazla sie
liczba 99 i 12,
oraz czemu w tych niepodzielnych r = 3 , uczylam sie ze odejmuje sie 2 wyraz od
pierwszego , czyli tam bym dala ze r= 1 ... nie rozumiem jak wyszlo 3...
27 lut 20:28
Eta:
Nie tak!
ten pierwszy ciąg , to ciąg wszystkich liczb dwu cyfrowych
a ten drugi :
dwucyfr. podzielnych tylko przez 3
jak od wszystkich dwucyfrowych odejmiesz te co są
podzielne przez trzy to zostaną Ci tylko te nie podzielne przez trzy!
Rozumiesz już?
27 lut 20:31
ciąg: aha. teraz rozumiem wszystko.
27 lut 20:33
Eta:
Chwilka! w tym pierwszym
r= 1 oczywiście pomyłkowo to napisałam
W drugim
r= 3
Dobrze ,że zapytałaś ( nie zauważyłam tego
27 lut 20:34