zadania
magda 90: W trapezie równoramiennym wysokość i krótsza podstawa mają tę samą długość 8 cm, a kąt ostry
tego trapezu ma miarę 60 stopni. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
9 maj 19:51
oktavius:

α=60
o
a=c
√3
b=2c
L=2a+2b+2c
L=2c
√3+4c
√3+2c = 6c
√3+2c
a=8=c
√3
c=
8√33
L=48+
23 *8
√3
P=
12(2a+2c)a
P=
12 (16+
238
√3)*8
P=(16+
238
√3)*4
P=64+
64√33
9 maj 20:16
magda 90: dzięki
9 maj 20:17
Grześ1992:

| | 8 | |
zeby obliczyc ramie korzystarz z twierdzenia sinusow x= |
| , y wyliczasz pitagorasem i |
| | sin60 | |
masz juz dane wszystkie boki. Dalej już chyba sobie poradzisz
9 maj 20:19
Grześ1992: sory nie wzialem odswież
9 maj 20:20