Funkcja kwadratowa
Cygi: y=x2+px+q
(0,3) i jest styczny do osi X
podstawiłem te punkty wyszło mi że q=3
otrzymałem wzór y=x2+px+3
dalej nie wiem co zrobić
9 maj 19:42
Nie jestem mądry: czym jest ( 0,3 )
9 maj 19:45
Cygi: punktem należacym
9 maj 19:47
;): Jeżeli jest styczny do OX to ma jedno miejsce zerowe
y = x2 + px + 3
y = (x + √3)2 ⋁ y = (x − √3)2
y = x2 + 2√3x + 3 ⋁ y = x2 − 2√3x + 3
p = 2√3 ⋁ p = −2√3
9 maj 19:49
;): Lub tak możesz
Δ = 0
Δ = p2 − 12
p2 − 12 = 0
(p + 2√3)(p − 2√3) = 0
p = − 2√3 ⋁ p = 2√3
9 maj 19:53
Cygi: jedno pytanie skąd Ci się wzięło
Δ=p2−12
9 maj 19:56
;): Policzyłem Δ
9 maj 19:57