Nierówność z parametrem
Pepsi2092: Mam pytanie... Jakie musze postawić warunki, żeby się dowiedzieć dla jakich wartości parametru
k nierówność zachodzi dla każdego x∊R? I mam takie podpunkty:
a) x2+3x+k>0
b) kx2−4≤0
c) (k+1)X2−2x−1≤0
d) kx2−5x+5k≥0
e) x2+kx+9≥0
f) x2−kx+k+3>0
g) x2 − kx+k+1≥0
h) (5−k)x2+(k−2)x>0
9 maj 19:36
Pepsi2092: Wg mnie to powinno byc tak (do pkt a), że jesli nierówność ma zachodzić dla każdego x∊R to
parabola nie może miec miejsc zerowych, czyli musi leżeć nad lub pod osią x zależnie od a

Bo
jeśli a dodatnie to nad a jesli ujemne pod. Więc pierwszy warunek Δ<0 a jakie jeszcze kolejne
warunki? Niech ktoś pomoże bo nie wiem czy dobrze myśle
9 maj 19:48
Jack:
generalnie dobrze, zauważ jeszcze, że jeśli a<0 i znak nierówności jest >0, to nigdy x∊R.
Analogicznie, gdy a>0 i znak nierówności <0.
9 maj 20:01
Pepsi2092: Nom ok. To ja zrobię ppkt b, a Ty mi powiesz czy dobrze

b) kx
2−4≤0
k≤0 k∊(−∞,0>
i
Δ<0
Δ=0+16k
Δ=16k
16k<0
k∊(−∞,0)
Teraz część wspólna przedziałów : k∊(−∞,0)∩(−∞,0> to k∊(−∞,0) tak?

Czy jednak przedział
powinien być domknięty na końcu?
9 maj 20:16
Pepsi2092: Sprawdzi ktoś?
9 maj 20:39
Pepsi2092: Posprawdzane
9 maj 21:07
ICSP: brakuje jednego założenia.
9 maj 21:10
Pepsi2092: jakiego?
9 maj 21:16
ICSP: zauważ że deltę stosujemy tylko wtedy gdy a ≠ 0 W innym przypadku powstaje funkcja liniowa.
9 maj 21:18
Pepsi2092: Ok to już wiem co i jak, ale powiedz mi jeszcze czy ten przedział powinien byc otwarty na końcu
czy domknięty?
9 maj 21:20
ICSP: a sprawdź "ręcznie" jak sie zachowuje funkcja dla k =0
9 maj 21:23
Pepsi2092: No dla k=0 w sumie nierówność jest prawdziwa tylko nie wiem co źle zrobiłem, że wyszedł mi
przedział otwarty...
9 maj 21:25
ICSP: dobrze to zrobię ci to poprawnie

k
2 − 4<0
1
o k=0
4<0 − prawda
2
o a<0 oraz Δ<0
rozwiązanie tego przypadku jest jak już wcześniej zrobiłeś k ∊ (−
∞;0)
całkowite rozwiżanie to 1
o ∪ 2
o ⇔ k = 0 ∪ k ∊ (−
∞;0) ⇔ k ∊ (−
∞;0>
9 maj 21:27
Pepsi2092: Okey wielkie dzięki Mistrzu już czaje
9 maj 21:31