Pochodne
aaannnuuuśśś: Znaleźć pochodną i przyrównać ją do zera:
* y = x3−3x2
* y = x3+x2−16x−16
* y = 4x/x2+4 (to jest ułamek)
* y = x*e2x−1 (e do potęgi 2x−1)
* y = x*(3−x)2 (nawias do kwadratu)
Proszę o pomoc
9 maj 19:33
yuki: 1)3x2−6x
jak przyrownasz do zera to masz i wyciagniesz 3x przed nawias
3x(x−2)=0 masz dwa pierwiastki x=0 i x=2
2) 3x2−2x−16=0
liczysz delte
3) y'=e2x−1+2xe2x−1 wyciagasz e2x−1 przed nawias
e2x−1(1+2x)=0 x=−1/2
4)y'=(3−x)2−2x(3−x)
9−6x−x2 − 6x + x2 =0 i znow delta
9 maj 19:40
Rivi: | | | |
Koleżance chodzi o pochodne |
| |
| | | |
zapisu proszę się nauczyć... 2^^2 − z jednym "
" jest to potęga. u.{ }{ }
9 maj 19:43
Rivi: bez kropki to ułamek.
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html tu masz wzory, zwłaszcza z takimi prostymi funkcjami nie powinno być problemu
a) y'=(x
3)'−(3x
2)'=3x
2−6x
b)y'=3x
2−16
raczej takie rozwiązania nie pomogą w zrozumieniu...
9 maj 19:44
yuki: a co ja robie?
pochodna z x2 jest 2x wiec nie weim o co chodzi?
9 maj 19:45
Rivi: b) oczywiście y'=3x
2+2x−16

baardzo brzydki zapis
9 maj 19:45
Rivi: a wybacz ^^ mea culpa, zwracam chonor
9 maj 19:46
aaannnuuuśśś: w każdym razie dzięki bardzo
9 maj 19:47