Obwod podstawy graniastoslupa prawidlowego pieciokata wynosi 21dm.Jego wysokosc jest o 40% dluzsza o
Katalka: Obwod podstawy graniastoslupa prawidlowego pieciokata wynosi 21dm.Jego wysokosc jest o
40% dluzsza od krawedzi podstawy .pole powierzchni bocznej tego samego graniastoslupa
jest rowne:
a.352,8dm (kwadratowych)
b.12 348cm (kwadratowych)
c.3528dm (kwadratowych)
d.1234,8dm (kwadratowych)
27 lut 18:48
Basia:
jeżeli graniastosłup jest prawidłowy to jaki wielokąt (jaki pięciokąt) jest jego podstawą
?
27 lut 18:56
Eta: Liczę!
27 lut 19:08
Basia: Powodzenia i pozdrawiam
27 lut 19:12
Eta:
Ob= 21dm = 210 cm
to długość krawedzi podstawy jest;
210 / 5 = 42 cm 40% z 42 cm = 16,8 cm
to H= 42cm + 16,8 cm = 58,8 cm
zatem P
b = 58,8 cm * 210 cm = 12 348 cm
2
więc odp; b) jest prawidłowa
sprawdzimy jeszcze odp d) bo jest liczbowo bardzo podobna!
ale;
12 348 cm
2 = 123, 48 dm
2 czyli nie jest prawidłowa!
zatem odp:
b )
27 lut 19:13
Eta: Witam Basiu!
Miłego wieczoru!
27 lut 19:15
Basia: Wzajemnie Eto !
27 lut 19:16