matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z tożsamości trygonometrycznych
:):
sinα(
1
ctgα
+
1
tgα
)=1
9 maj 19:25
Sabin:
Przydatne wzory: ctgx =
cosx
sinx
, tgx − na odwrót Przekształcamy: LEWA = sinx(
sinx
cosx
+
cosx
sinx
) =
sin
2
x
cosx
+ cosx = =
sin
2
x
cosx
+
cos
2
x
cosx
=
1
cosx
≠ 1
9 maj 21:22