zadanie dla mistrzów
asia: układ dwóch punktów materialnych., kazdy o masie =0,5 kg , odległych o r=12cm od środka, wiruje
z prędkościa kątową w=30 1/s. Jaką prędkość kątową będzie miec ten ukłąd jeśli r wyniesie 36
cm... PROSZĘ O POMOC !
9 maj 19:22
asia: umie to ktoś

proszę

9 maj 19:25
bar80: mnie się wydaje że tyle samo, bo wartość prędkości kątowej nie zależy od odległości od srodka.
bo i tak bedzie sie obracało o ten sam kąt przez ten sam przedział czasu. nie jestem pewien,
ale pewnie cos takiego. nie wiem po co mogli dać masę i odległość.
9 maj 19:31
asia: no ja też właśńie... grrr
9 maj 19:32
bar80: to dział z bryłą sztywną czy ruch po okręgu?
9 maj 19:33
Nie jestem mądry: masz racje bar80 prędkość kontowa nie zależy od odległości od środka ani od masy. Masę mogą
podać by po prostu zmylić.
9 maj 19:34
asia: nie wiem, jakieś zadanie... raczej ruch obrotowy, ale po co by dali masy
9 maj 19:34
asia: potwierdzi to ktoś

9 maj 19:38
asia: proszęęę o pomoc

9 maj 19:47
Nie jestem mądry: Prędkość kątowa będzie taka sama przy założeniu że te ciała nie wytwarzają grawitacji ( w
zadaniu nic o tym nie piszą więc nie wytwarzają ) Zmieni się tylko siła dośrodkowa
9 maj 19:50
bart: z momentu pedu:
J1=J2 , gdzie J=Iω
9 maj 20:41