Graniastoslup,ktorego liczba wierzcholkow stanowi 2/3liczby krawedzi ,ma w podstawie
Katalka: Graniastoslup,ktorego liczba wierzcholkow stanowi 2/3liczby krawedzi ,ma w podstawie :
a.dowolny wielokat
b.pieciokat
c.trojkat
d.osmiokat
27 lut 18:42
b.: policz, ile krawędzi i ile wierzchołków ma graniastosłup o podstawie n-kątnej -- to nie
jest trudne
27 lut 18:53
Basia:
jeżeli graniastosłup ma 2n wierzchołków to ma:
n + n + n = 3n krawędzi
2n = (2/3)*3n = 2n
a to jest prawdą dla każdego n
czyli to jest dowolny wielokąt
27 lut 18:54