witam potrzebuje obliczyc alfa znajdujący sie między długosciami boków 3 a 5
miro:
9 maj 18:33
K+K:

| | 4 | |
sinα= |
| i odczytaj z tablic |
| | 5 | |
9 maj 18:35
miro: WITAM PROSZE O POMOC W OBLICZENIU ZADANIA potrzebuje wyliczyc alfa ktory znajduje sie miedzy 3
a 5 prosze o pomoc
9 maj 18:36
miro: dobrze odczytac z tabliczy i to jest koniec zadania
9 maj 18:43
tom215: tak, wynik zwykle podaje sie w przyblizeniu, bo w tablicach podane są wartosci funkcji
całkowitych stopni
9 maj 18:45
miro: czyli alfa wynosi 53 stopnie jezeli dobrze odczytałem
9 maj 18:52
miro: teraz podam cała tresc zadania bo zdobyłem : Oblicz wartosc funkcji trygonomertycznych kąta
alfa w trojkacie prostokątnym . prosze jeszcze raz o pomoc czy cos teraz inaczej jest
9 maj 19:06
K+K: | | 4 | |
nie musisz podawać miary konta α wystarczy taki wynik jak jest wyżej czyli sinα= |
| |
| | 5 | |
9 maj 19:10
miro: mam jeszcze jedno zadanie jezeli jeszcze moge w tym prosic o pomoc : wyznacz odległosc punktu
(−2,3) od prostej o równaniu 3x−4y+2=0
9 maj 19:40
9 maj 20:52