Oblicz
Klaudia: 1. Rozwiąż równania:
a) x2 − x − 30 = 0
b) x3 − 13x +12 = 0
2. Rozwiąż wartość :
a) x2 + 12x > −24
b) 3(x+1)3 (x+2)5 (x−5)2 < 0
3. Wykonaj dzielenie:
(x5−x4−7x3+8x2+5x−2) = (x−2)
9 maj 18:15
K+K: pierwsze to funkcja kwadratowa liczysz Δ i pierwiastki
9 maj 18:22
K+K: drugie potraktuj jak wielomian
9 maj 18:23
Nie jestem mądry: a)
Δ= 1+120=121
x1= −5
x2= 6
zad2.
b)
x2+12x+24>0
Δ=144−96=48
x1=−6−√24
x2= −6+√24
x∊(−6−√24, −6+√24
b)
x∊(−2,−1)
9 maj 18:23
K+K:

w(1)=0
x
2+x−12=0
Δ=1+4*12=49
√Δ=7
9 maj 18:32