pytanie
tn: f(x +1) = x2 −3x + 2
mam znaleźć f(x) =...
zupełnie nie rozumiem czy moze mi ktos to wyjasnic
9 maj 17:33
TOmek: f(x+1)=(x+1)2−3(x+1)+2 na moje
9 maj 17:37
Sabin:
Jak dla mnie to f(x) = (x−1)2 − 3(x−1) + 2 = ... do uproszczenia.
9 maj 17:42
Sabin:
Skoro masz w nawiasie f(x+1) to żeby mieć f(x) powinieneś zlikwidować jedynkę, czyli tam
gdzie masz x powinieneś wstawić x−1. Wtedy będzie:
f((x−1)+1) = f(x−1+1) = f(x)
I żeby się zgadzało, to dokładnie to samo musisz zrobić po drugiej stronie − czyli wszędzie
gdzie jest x wstawiasz x−1. Stąd postać drugiej strony w moim równaniu.
9 maj 17:49
tn: f((x)/(x+1)) = x2
?
10 maj 18:16
tn: ?
10 maj 18:43
Jack:
masz f(x+1). Chcesz f(x). Wiec musisz "cofnąć" o jedną jednostkę swoją funkcję.
Podstaw więc za x=x−1, wtedy będziesz miał/a f((x−1)+1)=f(x). Czyli podstaw we
wzorze wszędzie x−1 zamiast x.
10 maj 18:44
tn: tam jest x w liczniku zaś x+1 w miawnowniku
10 maj 18:51