matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
aaannnuuuśśś:
Obliczyć pochodną funkcji y=3x−ln(2x+1)
9 maj 17:12
Sabin:
2
y' = 3 −
= ... jak chcesz to na wspólny mianownik i uprość.
2x + 1
9 maj 17:28
aaannnuuuśśś:
dziękuję
9 maj 17:39
angela:
dlaczego w liczniku jest 2
10 maj 10:59