Matura rozsz 2011
Krz:

Zadanie z tegorocznej matury rozszerzonej. Obliczyć sinα.
Chciałbym sie dowiedzieć czy takie jego rozwiązanie jest coś warte.
|AC||AS|=
65
więc |AC| = 6x |AS| = 5x
|AO| = 3x
Więc z twierdzenia pitagorasa:
|OS| czyli H = 4x
Odcinek |BC|=
6x√2 =
6x√22=3
√2x ponieważ |AC| = |BC|
√2
więc |BP| =
32√2x
z twierdzenia pitagorasa wyliczamy |PS|
kolejno z twierdzenia pitagorasa obliczamy odcinek |PO| i zapisujemy sinα.
Nie pisze już dalszych obliczeń bo nie bardzo pamietam jak dokładnie wyliczyłem je na maturze
ale chodzi mi o sam zamysł rozwiązania.
Czy jest on dopuszczalny?
9 maj 17:07
Sabin:
Jak dla mnie wygląda ok. Nie jest nigdzie powiedziane, że od razu musisz korzystać z tego, że
|AC| = a√2.
9 maj 17:19
Krz: ale jeśli w wyniku wyszedł mi ułamek i go nie skrociłem i zostało z "x" to chyba nie bedzie
uznane za max pkt?
9 maj 18:01
Sabin:
Pewnie coś Ci przytną, bo jednak brakuje tej 'końcowej' odpowiedzi.
9 maj 18:06
Krz: No ale myśle ze kilka punktów za to zadanie jednak bedzie
9 maj 18:09
luk18: moim zdaniem odejmą ci górą 1 pkt
9 maj 18:17