PROblem
TOmek: | | n!+(n+1)! | |
potrzebuje pomocy z silnią |
| ! |
| | (n−1) | |
9 maj 16:53
TOmek:
nie potrafie tego rozpisywac ,w rozwiązaniach ma z (n+1)! jakies (n−1) skąd to ?
9 maj 16:54
TOmek: n2+2n ma wyjść
9 maj 16:59
kamis:
| (n−1)![n + n(n+1)] | |
| = n + n2 + n = n2 + 2n |
| (n−1)! | |
9 maj 17:05
TOmek: nie rozumiem tej przemiany
z
n!+(n+1)! na (n−1)![n + n(n+1)] skąd te (n−1)!
9 maj 17:08
kamis:
n! = (n−1)! * n
Przypuśćmy, że n = 4
Wtedy: 4! = 3! * 4
(n+1)! = (n−1)! * n * (n+1)
Przypuśćmy, że n = 4
Wtedy: 5! = 3! * 4 * 5
9 maj 17:10
TOmek: piękne wytlumaczenie, dzieki bardzo
9 maj 17:12
TOmek: a da się z n!+n zrobić n
2+2n
| | n!+(n−1)!*n | |
bo ja to tak rozwiązałem : |
| =n!+n |
| | (n−1)! | |
9 maj 17:22
TOmek: nie patrz na to

omg
9 maj 17:26