/
zaq: przekątne podstawy i krawędzie boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są równe.Wiedząc że
wysokość tego ostrosłupa ma 3√6cm długości wyznacz:
a)dł.krawędzi bocznej ostrosłupa
b)dł.krawędzi podstawy
c)cosinus kąta jaki tworzy ściana boczna z podstawą
9 maj 16:30
Nie jestem mądry: a) 6√2
b) 6
c) √7
9 maj 16:52
zaq: a czy mógłbyś mi to rozpisać ,bo męczę sie nad tym i nie mogę dojść końca:(:(Proszę!
9 maj 16:56
Nie jestem mądry:

Krawędz podstawy oznaczamy jako a. Z zadania wiemy że w podstawie mamy kwadrat o długości boku
a więc jego przekątna ma długość a
√2 i jest równa krawędzi bocznej
h=3
√6
| | a√2 | |
Bierzemy trójkąt ABC BC= a√2 AC= |
| ( wysokość w ostrosłupie czworokątnym |
| | 2 | |
prawidłowym dzieli przekątną podstawy na dwie równe części)
| | a√2 | | 2a2 | | 3a2 | |
h2=(a√2)2− 9 |
| )2= 2a2− |
| = |
|
|
| | 2 | | 4 | | 2 | |
108= 3a
2 a
2=36 ⇒ a =6 ( mamy obliczony podpunkt b oraz a )
Teraz trójkąt BDC
BD
2=(6
√2)
2− 3
2= 72−9=63 ⇒ BD=
√63
cosinus kąta sciany bocznej z podstawą jest stosunek AD do BD
| | 3 | | 3√63 | | √63 | |
cosα= |
| = |
| = |
|
|
| | √63 | | 63 | | 21 | |
Chyba nie zrobiłem błędów obliczeniowych
9 maj 17:10
zaq: ok wielkie dzięki za pomoc
9 maj 17:17
roman: może mi ktoś powiedzieć skąd tam się wzieła 9−tka >?
9 maj 18:59
Nie jestem mądry: prze przypadek się kliknęło

powinien być nawias (
9 maj 19:01
roman: a ja już myślałem ze zle policzyłem .... ok dzięki
9 maj 19:02
roman: łe sorry że jeszcze raz komuś zawrócę głowe ale nie wiem co się stało z tym minusem miedzy 2a
2
9 maj 19:07
roman: podbijam
9 maj 19:09
9 maj 19:10
roman: tak tak
9 maj 19:11
Nie jestem mądry: zwyczajnie wykonujesz odejmowanie...
| | 2a2 | | a2 | |
przy czym |
| = |
| bo 2 i 4 się skrócą
|
| | 4 | | 2 | |
9 maj 19:13
Nie jestem mądry: zamiast 4 dwujka ma być
9 maj 19:13
roman: dziękuję
9 maj 19:14
roman:
Nie jestem mądry ⇒ dwójki
10 maj 09:12