a)
sinα = ac zaś cosα = bc
| sinα | a | c | a | ||||
= | * | = | = tgα
| ||||
| cosα | c | b | b |
| √3 | ||
U{sinα}{ctg(90−α)= | ||
| 4 |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| cosα | √3 | √3 | ||||
sinα* | = | ⇒ sinα= | i zobacz w tablicach | |||
| sinα | 4 | 4 |
| 3 | ||
sinα * cos(90−α)= | ||
| 4 |
| 3 | ||
sinα*sinα= | ||
| 4 |
| 3 | √3 | |||
sin2α= | ⇒ sinα= | ⇒α= 60 β=90−60=30 | ||
| 4 | 2 |
| cosα | |
=1
| |
| cos(90−α |
| cosα | |
=1
| |
| sinα |
| 1 | ||
sinα* tg(90−α)= | ||
| 2 |
| cosα | ||
ctgα= | ||
| sinα |
| cosα | 1 | |||
sinα* | = | |||
| sinα | 2 |
| 1 | ||
cosα= | ⇒ α=60 β= 90−60=30 | |
| 2 |