funkcja
leona2020: Dzień dobry prosze o pomoc oraz sprawdzenie zadania a ma ono taką treść :
Napisz wzór funkcji liniowej g,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji f(x)=−2+5 i
przechodzi przez punkt A=(−jedna druga,4 ).
moje rozw:
g(x)=ax+b
g(x)=x+b
4=jedna druga=− jedna druga +b
4=− jedna czwarta +b
4+jedna czwarta +b
b=4i jedna czwarta
pisze słowienie ułamki bo nie wyskakuje mi coś
9 maj 15:49
Nie jestem mądry: f(x)= −2x+5
g(x)=−2x+b A=(−12,4)
4= −2*(−12)+b
4= 1+b ⇒ b= 3
g(x)= −2x+3
9 maj 15:52