Wyznacz wartość parametru m tak, aby wykresem fukcji była łamana?
dzik: Wyznacz wartość parametru m tak, aby wykresem fukcji była łamana?
f(x)={x-3 dla -3≤x≤2
mx+1 dla 2<x≤7}
27 lut 18:31
Basia: rozwiązuję
27 lut 18:39
dzik: To dobrze, ale wystarczy ze mi napiszesz jak to rozwązać

I jakie muszą być warunki
spełnione żeby wykres był łamaną
27 lut 18:43
Basia:
wzory określające tę funkcję to wzory funkcji liniowych czyli:
w przedziale <-3,2> wykresem jest odcinek
w przedziale (2,7> odcinek bez jednego końca
aby cały wykres był łamaną te odcinki muszą się "spotkać" w punkcie o odciętej x0=2
f(2) = 2-3 = -1
lim f(x) = lim (mx+1) = m*2 + 1 = 2m+1
x→2+ x→2+
stąd: 2m+1 = -1 ⇔ 2m = -2 ⇔ m = -1
-------------------
27 lut 18:44
dzik: Ok wszystko kapuje tylko co to znaczy x→2
+ x→2
+
27 lut 18:58
Basia:
x dąży do liczby 2 z prawej strony czyli przez wartości większe od 2; te z przedziału
(2;7>
zapis x→2- oznacza "x dąży do 2 z lewej strony czyli przez wartości mniejsze od 2
27 lut 19:15