siedzę dwie godz na tym..
matematyka ;/: na trapezie którego wysokość = 4 opisano okrąg o promieniu 5. Oblicz obwód tego trapezu jeśli 1
z podstaw jest średnicą okręgu...
9 maj 14:06
matematyka ;/: chłop mnie zabije jutro

proszę o pomoc
9 maj 14:08
matematyka ;/: proszę o pomoc
9 maj 14:21
Grześ1992: robie
9 maj 14:25
matematyka ;/: dzięki
9 maj 14:26
Grześ1992: a masz odpowiedz do tego ? mi wyszło 8+4√5
9 maj 14:30
matematyka ;/: ma wyjść 4(4+√5)
9 maj 14:34
Grześ1992: masz trapez ABCD rysujesz przekatną trapezu i ten trojkat jest protokatny bo jest oparty na
srednicy i masz wzor w tablicach ze wysokosc h w trojkacie prostkatnym wynosi |AD|*|DB|=h
2 i
juz chyba sobie poradzisz
9 maj 14:34
Grześ1992: no tak pomyslilem sie przy dodawaniu
9 maj 14:35
Grześ1992: pomyliłem*
9 maj 14:35
Grześ1992:

to jakby co trojka prostokatny
9 maj 14:39
Grześ1992: juz wiesz jak zrobić ?
9 maj 14:46
matematyka ;/: nie wiem

będę dalej próbować
9 maj 15:03
matematyka ;/ : nie rozumiem tego.. dobra sorry za kłopot
9 maj 15:08
ICSP: oczywiście wiesz że ten trapez jest równoramienny?
9 maj 15:14
Grześ1992: no musi być równoramienny AD opisujesz jako x DB jako 10−x a h=4 i wyznaczasz ze wzoru co
za problem ! wychodzi ci x=2 i x=8 8 to sprzecznosc poniewaz x nie moze byc wieksze niz
promien i tylko dla dwojki bedzie dobrze....
9 maj 15:19
Grześ1992: ramie liczysz pitagorasem a druga podstawe jako 10−2x !
9 maj 15:21
ICSP: ramiona są równe. Przecież to równoramienny.
9 maj 15:21
matematyka ;/ : może dla ciebie nie ale dla mnie problem
9 maj 15:26
matematyka ;/ : już mam dzięki
9 maj 15:34