prawdopodobienstwo
joana: Jest 60 drużyn piłkarskich spośród których należy wylosować 12 grup po 5 drużyn. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że Niemcy i Polska będą w tej samej grupie?
27 lut 18:25
b.: nie jest podany sposób losowania - zwykle drużyny dzielone są na koszyki, i jeśli np.
Polska i Niemcy wypadną w tym samym, to p-stwo = 0

a jeśli w innym koszyku, to p-stwo = 1/12 (bo tyle jest grup)
27 lut 18:52
Basia: sorry, wiem, że w losowaniu do Euro i Mundialu jest tak jak napisałeś, ale w tym zadaniu
nie o to chodzi;
chodzi o to na ile sposobów można stworzyć 12 grup z 60 drużyn a to jest:
60 55 50 45 40 5
N = ( ) * ( ) * ( ) * ( ) * ( ) *..........*( )
5 5 5 5 5 5
A' - Polska i Niemcy będą w różnych grupach
Polska może się znaleźć w dowolnej grupie czyli 12 możliwości
dobieramy 4 drużyny spośród 58 (Polska i Niemcy odpadły)
58
czyli ( ) możliwości
4
dalsze piątki dowolnie czyli:
55 50 5
( )*( )*..................*( )
5 5 5
58 60 12*58! 5!*55!
P(A') = 12*( ) / ( ) = ------------ * ------------- =
4 5 4!*54! 60!
12 * (5!/4!)*(55!/54!)*(58!/60!) =
12*5*55 / 59*60 = 5*55 / 59*5 = 55/59
P(A) = 1-(55/59) = 4/59
jeżeli nie pomyliłam się w rachunkach
27 lut 19:11
b.: Nie jestem pewien, czy konieczne są takie rachunki: w grupie z Polską są jeszcze 4
drużyny z 59 -- czyli szansa, że wśród tych 4 znajdą się Niemcy do 4/59
27 lut 19:29
Basia: jakoś mnie to nie przekonuje, ale możliwe, że masz rację
27 lut 19:37
joana: dziekuje bardzo za pomoc tylko mnie zastanawia dlaczego taki wzor powstal na P(A')
27 lut 20:01
Basia:
najpierw mnozymy: 12*(58 nad 4)*(55 nad 5)*(50 nad 5)*.............(5 nad 5)
(55 nad 5) (50 nad 5) .......................(5 nad 5) skracają się, bo są i w liczniku i
w mianowniku
z licznika zostaje: 12*(58 nad 4)
z mianownika: (60 nad 5)
27 lut 20:11
adaa: czy moglby ktos bardziej szczegolowo wyjasnic o co chodzi w tym calym prawdopodobienstwie

?
28 lut 18:27